Winterbanden

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Het verschil met een gewone band.

U denkt misschien dat een winterband alleen maar nuttig is wanneer het sneeuwt, maar niets is minden waar. Bij temperaturen onder de zeven graden gaat een winterband opmerkelijk beter presteren dan een gewone/zomerband. Één van de redenen hiervoor is dat een winterband niet verhardt bij lagere temperaturen. Dit zorgt voor een veel betere grip op de weg en voor een veel kortere remafstand. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat een winterband veel veiliger is tijdens de koudere periode van het jaar.

image


De samenstelling van rubber in een winterband is zo ontworpen dat het zijn flexibiliteit niet verliest bij kouderen temperaturen. De reden is dat een winterband meer natuurlijk rubber bevat. Een ander verschil is het profiel van de banden. Zoals op bovenstaande afbeelding duidelijk te zien is, heeft een winterband extra "inkepingen" in zijn loopvlak. Deze zorgen voor meer grip op de baan bij koudere temperaturen en bij sneeuwval. Mede door deze "inkepingen" is het niet aangeraden om een winterband verder te gebruiken tijdens de zomer. Het zal er voor zorgen dat de band bij deze warmere temperaturen sneller zal slijten dan een zomerband.

Hoe lang kan u een winterband gebruiken?

Winterbanden worden dus best geplaatst als de dagelijkse temperatuur onder de zeven graden zakt. Veel mensen ondernemen pas actie bij de eerste sneeuwval, maar dan ben je dus meestal al te laat. Daarnaast behouden winterbanden hun effect tot op een restprofiel van 4 mm. Het is daarom ook aangewezen de banden te vervangen als het restprofiel onder de 4mm zakt.

Bron: Continental